ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ 1982 – 1987

Η συλλογή ιδρύθηκε από τον Κώστα και τη Φαίη Σταμάτη το 1982 και   παρουσίαζε εικόνες και στοιχεία για την ιστορία και την καθημερινή, παραδοσιακή ζωή των κατοίκων  με σκοπό να διατηρηθεί  και να προβληθεί η τοπική πολιτισμική  κληρονομιά.

Το πρώτο εκείνο ‘μουσείο ’ όπως το βάφτισαν οι κάτοικοι, στεγάστηκε σε ένα παλιό πεταλωτήριο που είχε επισκευαστεί από τους ιδρυτές της συλλογής ακολουθώντας την αρχιτεκτονική της περιοχής και για πέντε χρόνια υποδεχόταν φιλόξενα χειμώνα - καλοκαίρι τους επισκέπτες που ανηφόριζαν το πέτρινο καλντερίμι από την κεντρική πλατεία.

Ανοικτό στο κοινό όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το μουσείο έγινε σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος.

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

Τοπογραφικός χάρτης – ενημερωτικό φυλλάδιο – κάρτες – αφίσα

Η έλλειψη χώρου ώθησε τους ιδρυτές ήδη από το 1983 να μελετήσουν, να σχεδιάσουν και να τυπώσουν τοπογραφικό χάρτη του χωριού με αναφορά σε όλα τα αξιοθέατα και τα παραδοσιακά  εργαστήρια παροτρύνοντας τους επισκέπτες να περιδιαβάσουν μόνοι τους όλο το χωριό.

Παράλληλα τυπώθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο της συλλογής σε ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, αφίσα με το μαγευτικό τοπίο του σταθμού και σειρά με κάρτες για τα αξιοθέατα της περιοχής.

Δωρεά της Ιδιωτικής Συλλογής στην Κοινότητα Μηλεών

Το 1987 τα εκθέματα της Ιδιωτικής Συλλογής δωρίζονται στην Κοινότητα Μηλεών  και μεταφέρονται σε αίθουσα του πρώτου ορόφου του ιδιόκτητου κοινοτικού κτιρίου  σύμφωνα και με επιθυμία του δωρητή του οικοπέδου προκειμένου να δημιουργηθεί το Κοινοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου.

 
     
     
  created by clevermedia.gr