ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ - ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

© 1984, Ελένη Φαίη Σταμάτη
Ελληνική,  αγγλική και γαλλική έκδοση

Κατεβάστε την ελληνική έκδοση 'ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ - ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ' σε μορφή pdf  to samari.pdf

Η ελληνική έκδοση έχει εξαντληθεί.
Το βιβλίο σε αγγλική και γαλλική μετάφραση  διατίθεται από το Τοπικό Μουσείο στις Μηλιές.

Η μονογραφία για το σαμάρι είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της συγγραφέως με τον τοπικό τεχνίτη και τον φακό να παρακολουθεί από κοντά τα διάφορα στάδια της δουλειάς από τη στιγμή που ο σαμαράς παίρνει τα μέτρα του ζώου μέχρι το στόλισμα του σαμαριού.

Μέσα από ένα συνεχή διάλογο με τον σαμαρά Βαγγέλη Καταρτζή, το κείμενο διασώζει τα μυστικά του επαγγέλματος, την τοπική ομιλία και τους ειδικούς όρους της δουλειάς αυτής που σιγά - σιγά σβήνει.

Η αγάπη του κυρ Βαγγέλη για τα ζωντανά, ή πείρα και δεξιοτεχνία, η υπομονή και η φροντίδα για την  ποιότητα της δουλειάς φαίνεται σε κάθε στάδιο εργασίας, στο δούλεμα και συναρμολόγηση του ξύλινου σκελετού, στο στήσιμό του, στο κόψιμο και ράψιμο της θήκης για το στρώμα, στο γέμισμα  και τη σωστή τοποθέτησή του μέσα στο σκελετό, ακόμα και στο στόλισμα όπου χαίρεσαι να βλέπεις το μεράκι.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει  τις άπειρες μικρολεπτομέρειες που  είναι απαραίτητες για να βγει από τα χέρια του

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

τεχνίτη ένα σαμάρι που θα ταιριάζει στα μέτρα του ζώου και δεν θα το πληγώνει όταν το φοράει και θα ανεβοκατεβαίνει φορτωμένο τα καλντερίμια.

Εκθέσεις με αφορμή την έκδοση για το σαμάρι και παράλληλο  στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις Μηλιές

Με κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος την κατασκευή του σαμαριού παρουσιάζοντας  πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, αυθεντικά εργαλεία και υλικά για την κατασκευή του, η συγγραφέας οργάνωσε περιοδεύουσα  έκθεση που πλαισιώθηκε από ποικίλα εκθέματα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος για τις Μηλιές.

Στόχος της έκθεσης ήταν η γνωριμία του  επισκέπτη με τον πλούτο της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού, με την ιστορία, την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα του τόπου προτρέποντας τον να επισκεφθεί τις Μηλιές.

Στο χώρο της έκθεσης δωδεκάλεπτο  οπτικοακουστικό πρόγραμμα συμπλήρωνε τα εκθέματα  προσφέροντας μία εντυπωσιακή, συναρπαστική εικόνα.

Το 1983 η έκθεση παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Βόλου, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα και στη Βιβλιοθήκη Παλαμήδης στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του Πελοποννησιακού

Λαογραφικού Ιδρύματος.

Το 1984 φιλοξενήθηκε για 4 μήνες  στο παράρτημα του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης  και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία με οργάνωση του Δήμου Λευκωσίας και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

 
     
     
  created by clevermedia.gr