ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΕΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ - ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η εκδήλωση οργανώθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1986 από τους ιδρυτές της Ιδιωτικής Συλλογής Μηλεών Πηλίου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς τεχνίτες και τις νοικοκυρές με σκοπό να λειτουργήσει όλο το χωριό σαν ζωντανό ανοικτό Μουσείο.

Η εκδήλωση δεν ήταν μία λαογραφική ή μουσειακή αναπαράσταση αλλά μία συναρπαστική εμπειρία για τους επισκέπτες που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν τοπικούς τεχνίτες να δουλεύουν μέσα  στο εργαστήρι τους χρησιμοποιώντας αυθεντικά εργαλεία  και τις νοικοκυρές να ασχολούνται με καθημερινές φροντίδες στο σπιτικό τους. Η εκδήλωση τους προσέφερε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο της λαϊκής κληρονομιάς αλλά και τα προβλήματα και το μόχθο της ζωής στην ύπαιθρο και το ελληνικό χωριό.

Φυλλάδια της έκθεσης, ενημερωτικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό βοηθούσαν τους επισκέπτες να έχουν πρόσθετες πληροφορίες ενώ για τα παιδιά είχαν οργανωθεί ποικίλες δραστηριότητες.

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

Με το τέλος της εκδήλωσης ομάδα Ελβετών λαογράφων από το Εθνογραφικό Μουσείο της Γενεύης επισκέφθηκε τις Μηλιές για να παρακολουθήσει και να μελετήσει τις δραστηριότητες της εκδήλωσης καταγράφοντας την εμπειρία αυτή στο τόμο των Πρακτικών του Μουσείου.

Κατεβάστε τα πρακτικά του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης σε μορφή pdf  praktika.pdf

Η εκδήλωση επαναλήφθηκε για τέσσερα χρόνια  πλαισιωμένη κάθε φορά από εκθέσεις και ομιλίες ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, η ολοένα όμως αυξανόμενη, ανεξέλεγκτη συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε τις δυνατότητες  οργάνωσης  των τοπικών φορέων και η εκδήλωση δεν συνεχίστηκε.

 
     
     
  created by clevermedia.gr