ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ Ν.ΠΗΛΙΟΥ
Ίδρυση  Κοινοτικού Τοπικού Μουσείου – δραστηριότητες
Μετονομασία σε Δημοτικό Τοπικό Μουσείο
Μηλεών Πηλίου πρόσφατα σε Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Το 1987 με πρόταση της Κοινότητας Μηλεών τα εκθέματα της Ιδιωτικής Συλλογής δωρίζονται στην Κοινότητα προκειμένου να ιδρυθεί Κοινοτικό Τοπικό Μουσείο.

Το εκθεσιακό υλικό, εμπλουτισμένο με νέα εκθέματα, θα στεγαστεί μόνιμα σε αίθουσα του πρώτου ορόφου του νεοσύστατου, ιδιόκτητου Κοινοτικού κτιρίου σύμφωνα με τους όρους δωρεάς και  την επιθυμία του δωρητή του οικοπέδου.

Το ζεύγος  των δωρητών αναλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την

Το κτίριο της Κοινότητας που στεγάζει το Τοπικό Μουσείο

παρουσίαση του συνόλου των εκθεμάτων στο νέο εκθεσιακό χώρο.

Το Κοινοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών διοικείται από  τριμελή Επιτροπή που απαρτίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο Κοινότητας, μία εκπρόσωπο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας  - τη θέση αυτή είχε η κα Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και τη δωρήτρια Ελένη - Φαίη  Σταμάτη ως Διευθύντρια, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την οργάνωση εκπαιδευτικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων του Μουσείου.

Με επιστημονική στήριξη, εμπλουτισμένο με νέα εκθέματα, ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις, το Κοινοτικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου ξεκινάει μία νέα δημιουργική περίοδο.

Με την εφαρμογή του προγράμματος  "Καποδίστριας ", το μουσείο αποκτά την υπόσταση Ν.Π.Δ.Δ. και διοικείται από 5μελες Συμβούλιο ενώ η δωρήτρια παραμένει ως επίτιμη διευθύντρια.

Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" η διοίκηση του μουσείου περιέρχεται στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ο Δήμαρχος του οποίου κ. Νίκος Φουρτούνας  συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους τοπικούς εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και με τη διευθύντρια προκειμένου να συνεχιστεί η θετική λειτουργία του μουσείου σύμφωνα πάντα με τους απαράβατους όρους δωρεάς.

Το Μουσείο σήμερα

Το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου παραμένει ένα από τα μικρότερα μουσεία της χώρας, έχει όμως στο ενεργητικό του πολλές και ποικίλες δραστηριότητες στον εκπαιδευτικό και εκθεσιακό τομέα που το καθιστούν ένα δυναμικό φορέα.

Ξεκινώντας την πορεία του από την ίδρυση της Ιδιωτικής Συλλογής το 1984, συμπληρώνοντας πρόσφατα 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ανοικτό στο κοινό όλο το χρόνο, το Μουσείο είναι σημείο αναφοράς για το χωριό προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες Έλληνες και ξένους κάθε ηλικίας προβάλλοντας την ιστορία και την παραδοσιακή ζωή του τόπου.

Παρουσίαση εκθεμάτων του Τοπικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου

Ο περιορισμένος εκθεσιακός χώρος επιβάλλει τη λύση  θεματικών πανό που θυμίζουν τις σελίδες ενός τεράστιου εικονογραφημένου βιβλίου με κατατοπιστικά κείμενα, πλούσιο  φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα επιλεγμένα για να παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε θέματος.

Ξεκινώντας από τη μυθολογία του Πηλίου και την αναφορά στον αρχαίο ναό του Κοροπαίου Απόλλωνα,  ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη του  χωριού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Παρατηρεί δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας ιερών ναών και μοναστηριών, πληροφορείται για την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής και το έργο  των ιδρυτών της  Μηλιωτών λογίων Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη. Ενημερώνεται για το τρενάκι του

Πηλίου, το πέρασμα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου από τις Μηλιές και τη δραστηριότητα του Μακεδονομάχου Γαρέφη.

Στο χώρο ο επισκέπτης  βρίσκει στοιχεία  για την εποχή της μεγάλης άνθησης της κωμόπολης αλλά και για το κάψιμο του χωριού από το γερμανικό στρατό και τις καταστροφές της περιοχής από τους σεισμούς.

Παράλληλα, ξεδιπλώνεται η καθημερινή ζωή των κατοίκων φέρνοντας τον επισκέπτη πιο κοντά στην τοπική παράδοση. Προβάλλεται η τέχνη του αγιογράφου, το επάγγελμα του σαμαρά και του πεταλωτή, του
σιδερά και του φανοποιού, του πρωτομάστορα, του ξυλογλύπτη και του λιθοξόου, η λειτουργία του λιοτριβιού και η παραγωγή του τσίπουρου.

Παρουσιάζονται επίσης καθημερινές ασχολίες της Μηλιώτισσας νοικοκυράς, κεντήματα και υφαντά βγαλμένα από τα χέρια της.Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης και η χάρτα που τύπωσε ο Ανθιμος Γαζής.

Ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου

Η υπάλληλος που έχει την επιμέλεια του Μουσείου ξεναγεί τους  Έλληνες επισκέπτες και τις σχολικές ομάδες.

Για τους ξένους έχει προβλεφθεί μαγνητοφωνημένη ξενάγηση σε αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα.

Εκπαιδευτικά φυλλάδια για παιδιά

Η επαφή με τα παιδιά ήταν από το ξεκίνημα του Μουσείου κύριο μέλημα  της Διευθύντριάς του. Για το σκοπό αυτό έχουν  μελετηθεί  και διακινούνται στο χώρο του Μουσείου 9 εκπαιδευτικά φυλλάδια προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και να απολαύσουν την επίσκεψή τους μεταβάλλοντάς την σε μία ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία.

Θέματα φυλλαδίων

Η Μυθολογία του Πηλίου   – Η Ιστορία του χωριού – Το Πηλιορείτικο αρχοντικό - Το Πηλιορείτικο υφαντό – η ελιά – το σπιτικό καρβέλι – φαναράκι και λαδωτήρι – πέταλα για γαϊδουράκια - το σαμάρι

Συνεργασία Μουσείου – Σχολείου. Δανεισμός Μουσειοσκευών

Το 1990, ακολουθώντας το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου – Σχολείου, το Τοπικό Μουσείο μελετάει, σχεδιάζει, υλοποιεί και δανείζει Μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τότε και μέχρι σήμερα η διακίνηση των Μουσειοσκευών διευρύνει  το εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου καθιστώντας το ένα  δυναμικό φορέα.

Η επαφή με τον εκπαιδευτικό είναι κύριο μέλημα του Κοινοτικού τοπικού μουσείου και ακολουθώντας το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου – Σχολείου, η διεύθυνση μελετάει, σχεδιάζει και υλοποιεί από το 1989  Μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  διευρύνοντας το εκπαιδευτικό έργο του μουσείου.

Η διακίνηση των Μουσειοσκευών  η ελιά και το λάδι – από το στάρι στο ψωμί - σαμάρι από το Πήλιο και  το επάγγελμα του πεταλωτή-  εξασφαλίζεται με συνεργασία  του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και του Βολιώτη εκπαιδευτικού Γεράσιμου Τσιμπλούλη  ο οποίος διακινεί και τη Μουσειοσκευή για την Προστασία του περιβάλλοντος σε σχολεία της περιοχής.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής

Προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του Τοπικού  Μουσείου στις Μηλιές  και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό μικρών σε ηλικία επισκεπτών το Μουσείο προκηρύσσει πειραματικά το 1987 θεματικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής που είχε μεγάλη απήχηση στα παιδιά με αποτέλεσμα να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια.

Το 1991, η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στο διαγωνισμό ξεπέρασε τις δυνατότητες οργάνωσης ενός μικρού επαρχιακού φορέα και ώθησε το Τοπικό Μουσείο Μηλεών να προτείνει τη διοργάνωσή του στο Σωματείο Φίλων του που είχε ιδρυθεί στην Αθήνα.

Το Σωματείο Φίλων ανταποκρίθηκε άμεσα αναλαμβάνοντας το  σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και παράλληλα πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ανεξάρτητου Μουσείου Παιδικής Τέχνης.

Με την ίδρυση του νέου Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα,  το Τοπικό Μουσείο παραχωρεί επιλεγμένα έργα από τους διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής που είχε προκηρύξει ενώ τα υπόλοιπα έργα παραμένουν στα αρχεία του. 

 

 
Ώρες λειτουργίας
Επικοινωνία  Τηλ: 24230 86602 Υπεύθυνη Ελένη Λαλιά
Είσοδος ελεύθερη

 

 
     
     
  created by clevermedia.gr