ΜΗΛΙΕΣ ΚΩΜΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Ελένη Φαίη Σταμάτη, Εκδόσεις Αθηναίος, Ελληνική και αγγλική έκδοση
Πανόδετο, 270 σελίδες, πλούσια εικονογραφημένο
Καλλιτεχνική επιμέλεια, Εύα Σταμάτη
Φωτογραφίες Κώστας και Φαίη Σταμάτη
© 1989 Ελένη Φαίη Σταμάτη

Το βιβλίο διατίθεται  αποκλειστικά από το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην τοπική ιστορία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις γυναικείες  ασχολίες, στις αγροτικές ασχολίες, τις παραδόσεις και τα έθιμα.

Η έκδοση δεν απευθύνεται σε λαογράφους και ιστορικούς αλλά σε

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

όσους θέλουν να γνωρίσουν τις Μηλιές όπως τις γνώρισε η συγγραφέας.

Στοιχεία προέρχονται από κείμενα που έγραψαν άλλοι πριν από εκείνη και από πληροφορίες των κατοίκων του χωριού.

Στο βιβλίο προβάλλονται εικόνες και στιγμιότυπα από έναν κόσμο που σιγά - σιγά σβήνει, εικόνες που επηρέασαν τη συγγραφέα, που χαράκτηκαν στη μνήμη της και θέλησε να τις αποτυπώσει και να τις μεταδώσει.

Ιστορικά στοιχεία

Η ιστορική αναδρομή ξεκινάει από τη Μυθολογία με τους άγριους Κένταυρους και το σοφό Χείρωνα που δίδαξε τον Αχιλλέα να γιατρεύει με τα βότανα, εστιάζει στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας που γιορτάστηκαν στα δάση του Πηλίου και στον Ιάσωνα που έκτισε με τους αργοναύτες του την Αργώ με ξυλεία του βουνού.

Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στις ανασκαφές που έφεραν στο φως ερείπια

Μαντείου αφιερωμένου στον Κοροπαίο  Απόλλωνα, στην ίδρυση του χωριού στις αρχές του 17ου αιώνα, στην εποχή του Διαφωτισμού με τις μορφές των Μηλιωτών λογίων Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη που ίδρυσαν τη Μηλιώτικη Σχολή να δεσπόζουν στο χώρο των  γραμμάτων και της επιστήμης.

Το βιβλίο μιλάει επίσης για το Θεόφιλο που έζησε για λίγο στις Μηλιές και για το Μακεδονομάχο Γαρέφη, για το θρυλικό τρενάκι που πρωτολειτούργησε το 1904, για τις μαύρες μέρες όταν ο γερμανικός στρατός  έκαψε το χωριό το 1943 και για τους σεισμούς του ’55 που  ολοκλήρωσαν την καταστροφή.

Λαογραφικά στοιχεία

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συναρπαστικές λεπτομέρειες για το επάγγελμά τους, το βιβλίο παρουσιάζει τους τοπικούς τεχνίτες, στο χώρο της δουλειάς, ή στο εργαστήρι τους. 

Ο πρωτομάστορας που κτίζει το παραδοσιακό αρχοντικό και επισκευάζει το παραδοσιακό καλντερίμι, ο λιθογλύπτης και ο ξυλογλύπτης , ο φαναρτζής, ο σαμαράς και ο πεταλωτής, ο σιδεράς αλλά και ο αγιογράφος δίνουν

συναρπαστικές πληροφορίες και μιλάνε για τα μυστικά του επαγγέλματος.

Πολλές από τις καθημερινές ασχολίες των γυναικών γίνονται γνωστές αφού οι Μηλιώτισσες άνοιξαν πρόθυμα τα σπιτικά τους και μίλησαν για τις καθημερινές ασχολίες που είχαν επιβιώσει την εποχή  που γράφτηκε το βιβλίο. Μίλησαν για το ζύμωμα με προζύμι και το καρβέλι που ψήνεται στην αυλή σε  φούρνο  που καίει με ξύλα, για το άπλωμα του σταρένιου τραχανά, για το σαπούνι που γίνεται με λάδι ελιάς, για το γλυκό φιρίκι  και το λικέρ από καρύδι, για τις χορτόπιτες και το σπεντζοφάι, τις ντόπιες λιχουδιές. 

Μίλησαν όμως και για τη ζωή όπως τη ζήσανε οι πιο μεγάλες σε ηλικία, τότε που δεν υπήρχαν οι τόσες ευκολίες…   

Καταγραφή του Πηλιορείτικου γάμου

Η καταγραφή του Πηλιορείτικου γάμου μεταφέρει τη ξεχωριστή εμπειρία που έζησε η συγγραφέας παρακολουθώντας και φωτογραφίζοντας  τις προετοιμασίες και τα διάφορα τοπικά έθιμα.

Έργα επωνύμων καλλιτεχνών 

Το βιβλίο συμπληρώνεται με εικόνες από έργα ζωγράφων για τις Μηλιές - δύο ακουαρέλες του Πάρι Πρέκα από την επίσκεψή του στις Μηλιές το 1983, ο σταθμός του μικρού τρένου όπως τον είδε ο Ασαντούρ  Μπαχαριάν  και το τρενάκι του Πηλίου, έργο της Μαρίας Πωπ,  2 έργα της Ισμήνης Βογιατζόγλου – Σκληρού και 2 τοπία δουλεμένα με λάδι από τη Μηλιώτισσα  Ελένη Καραγιάννη.

Γλωσσάρι - Βιβλιογραφία

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική διάλεκτο υπάρχει στο τέλος του βιβλίου σχετικό γλωσσάρι και βιβλιογραφία για μία πιο εμπεριστατωμένη μελέτη.

 
     
     
  created by clevermedia.gr