ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 από το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μηλεών Πηλίου που μετονομάστηκε για το σκοπό αυτό σε Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μηλεών Πηλίου και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Το νέο Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο 1994, στεγάζεται σε νεοκλασσικό αρχοντικό στην Πλάκα επί της οδού Κόδρου 9.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση βασίστηκε στην απήχηση που είχε ο θεματικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιδικής Τέχνης που είχε θεσπίσει το Μουσείο Μηλεών Πηλίου το 1987 την συνέχιση του οποίου είχε αναθέσει το 1991 στο Σωματείο Φίλων του.

Βασίστηκε επίσης στην επιτυχία των εκθέσεων με τα επιλεγμένα έργα του κάθε διαγωνισμού που οργάνωνε το Σωματείο Φίλων από το 1991 έως το 1994 στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και στα ενθουσιώδη σχόλια που απέσπασαν τα έργα Παιδικής Ζωγραφικής στις εκθέσεις που οργανώθηκαν στο Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο το 1992, στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάτταν στη Νέα Υόρκη και στη Γκαλερί Mayfair στο Λονδίνο την επόμενη χρονιά.

 

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

Από την ίδρυσή του το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης αναγνωρίστηκε ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο Ν.Π.Ι.Δ. που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται ανά τριετία από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που το ίδρυσε, υπεύθυνο για τη λειτουργία του. Διευθύντρια του Μουσείου ορίστηκε η Γενική Γραμματέας του Σωματείου, Ελένη - Φαίη Σταμάτη, θέση που  διατήρησε μέχρι το 2007 έκτοτε τη θέση της διευθύντριας έχει αναλάβει η κόρη της Εύα Σταμάτη.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της Παιδικής Τέχνης, η αισθητική καλλιέργεια και ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, η γνωριμία και αγάπη τους για κάθε μορφή τέχνης. Παράλληλα το Μουσείο έχει αναλάβει την οργάνωση εκθέσεων παιδικής Τέχνης  στο χώρο του και την ανταλλαγή εκθέσεων με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περίπου 7.500 επιλεγμένα έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών έως 14 ετών, συμμετοχές στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που οργάνωσε από την ίδρυσή του, έργα από τους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών για παιδιά και έργα από προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες που πραγματοποιούνται στο χώρο του. Περιλαμβάνουν επίσης επιλεγμένα έργα από δωρεές, τα πρώτα δείγματα ζωγραφικής παιδιών της φυλής Καλάς αι από τους διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής που παραχώρησε το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου στηρίζοντας την πρωτοβουλία για την ίδρυση Μουσείου Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Αντλώντας από τις συλλογές του το Μουσείο ανανεώνει τις εκθέσεις του τακτικά παρουσιάζοντας στους δύο εκθεσιακούς ορόφους του ποικίλες θεματικές ενότητες.

Στο στήσιμο των εκθέσεων χρησιμοποιούνται πρωτότυπες ιδέες εικαστικής παρουσίασης που επιτρέπουνε μία πολυδιάστατη επικοινωνία με την παιδική τέχνη. Τα έργα των παιδιών παρουσιάζονται με σεβασμό και αντιμετωπίζονται όπως κάθε έργο τέχνης ενήλικα καλλιτέχνη σε ένα σύγχρονο Μουσείο.

Εκθέσεις όπως – Μητέρα και παιδί -, - Πατέρας και παιδί -, Το δέντρο πηγή ζωής -, - Εικόνες της πόλης μου -, -Ένα άθλημα που αγαπώ -, -Ταξίδι μέσα στη  γη -, - Χρωματίζοντας τη Γκερνίκα του Πικάσο -, - Όταν τα παιδιά συνάντησαν τον Πάουλ Κλέε -, -Παρέα με τον Μιρό-, -Γευματίζοντας...με καλλιτέχνες -,- Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση-, γνώρισαν ξεχωριστή επιτυχία και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό κάθε ηλικίας.

Το Μουσείο παρουσιάζει σήμερα 3 εκθέσεις : Αν τα δέντρα μιλούσαν, Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου και ο κόσμος όλος, Στο εργαστήρι με τον Γκίκα. 

Στα πλαίσια των εκθέσεων το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου μελετάει και πραγματοποιεί καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και σχολικές ομάδες μαθητών δημοτικού. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα ερμηνεύονται από στελέχη του Μουσείου ειδικά καταρτισμένα στο αντικείμενο της εκπαίδευσης στο Μουσείο και σε θέματα  τέχνης. Πραγματοποιούνται επίσης προγράμματα και για άτομα με ειδικές ανάγκες σε συνεργασία με τον εκάστοτε φορέα.

Παράλληλα το Μουσείο υλοποιεί στο χώρο του τρίμηνους και οκτάμηνους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών. Τα παιδιά που συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στο εργαστήρι του Μουσείου με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, να γνωρίσουν διαφορετικές τεχνικές, να ανακαλύψουν προσωπικούς τρόπους έκφρασης δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

Η συνεργασία με εκπαιδευτικούς στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής του παιδιού είναι κύριο μέλημα του Μουσείου. Για το σκοπό αυτό από το ξεκίνημά του οργάνωσε και πραγματοποιεί μέχρι σήμερα στο χώρο του οκτάμηνα Σεμινάρια -  εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με θέμα τη γνωριμία με υλικά και τεχνικές ζωγραφικής.

Ακολουθώντας το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου – Σχολείου το

Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου έχει σχεδιάσει 4 Μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα – οι οποίες δανείζονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. 

Έργα από τις συλλογές του Μουσείου παρουσιάζονται σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς το Μουσείο προβάλλει την παιδική τέχνη. 

Από τις πιο σημαντικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός Ελλάδος ήταν η έκθεση στο Δήμο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Ολυμπία, στο Μεταλλευτικό Μουσείο στη Μήλο και στο Κτίριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ο.Ε.Ο.Α. ‘Αθήνα 2004 ’. Εκθέσεις παιδικής τέχνης έχουν επίσης παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Κέντρο Απεξάρτησης Διάβαση, στο Μουσείο Κοσμήματος Η. Λαλαούνη και στο Μέγαρο Μουσικής.

Εκτός Ελλάδος έργα από  τις συλλογές του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο  των Ηνωμένων Εθνών και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάννη στα πλαίσια εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

 Το 2005 το Μουσείο οργάνωσε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα ‘ Παιδική Τέχνη – Σύγχρονη Τέχνη ’ με εισηγήσεις Ακαδημαϊκών, διακεκριμένων Πανεπιστημιακών, Εικαστικών με εμπειρία στην εκπαίδευση και Στελεχών του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Το 2011 η Διευθύντρια του Μουσείου Εύα Σταμάτη και η Μουσειολόγος Θεανώ Κοτταρίδη προσκλήθηκαν από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας για να παρουσιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα δύο Μουσεία Παιδικής Τέχνης διατηρούν τακτική ουσιαστική επικοινωνία.

Το πολύπλευρο έργο του Μουσείου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή χορηγών που στηρίζουν ηθικά και ουσιαστικά πολλαπλές δραστηριότητες.

Συμπληρώνοντας στο τέλος του 2012 δεκαοκτώ χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ατενίζει δυναμικά και με αισιοδοξία τη νέα δεκαετία.

 
     
     
  created by clevermedia.gr