Έκθεση για το Τρενάκι του Πηλίου

Η έκθεση μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το 1996 με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του τρένου που συνέδεε παλιά τις Μηλιές με το Βόλο.

Τα πρώτα χρόνια η έκθεση στήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στις Μηλιές.

Το 2005 το Τοπικό Μουσείο απευθύνθηκε στον ΟΣΕ προτείνοντας τη  συνεργασία των δύο  φορέων  και έκτοτε η έκθεση  παρουσιάζεται στην αίθουσα αναμονής του σταθμού στις Μηλιές, ανοικτή στο κοινό τις μέρες και ώρες που έρχεται το τρένο.

Για τους ξένους επισκέπτες υπάρχει μετάφραση  των κειμένων στα αγγλικά.

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της ενότητας

Ενότητες της έκθεσης

Ιστορία και κατασκευή

Με κείμενα και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση ενημερώνει για την ιστορία του  τρένου, δίνει πληροφορίες για την κατασκευή της γραμμής, για τις γέφυρες, τα τούνελ, τους τοίχους αντιστήριξης και για τη λειτουργία της μηχανής ενώ ένα λεπτομερέστατο παραστατικό σχεδιάγραμμα βοηθάει τον επισκέπτη να παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή του τρένου.

Λειτουργία

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αλλαγές που έφερε στη ζωή των κατοίκων το τρενάκι όταν πρωτολειτούργησε το 1903 και να ενημερωθεί για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του που ξεκίνησαν το 1971 από τον Σύλλογο Φίλων του Τρένου όταν η διαδρομή κρίθηκε ασύμφορη και το τρενάκι ακινητοποιήθηκε στο σταθμό του Βόλου.

Έχουν επίσης καταγραφεί προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις των κατοίκων για το τρενάκι και διαμαρτυρίες για τον τερματισμό λειτουργίας του.

Εικαστική παρουσίαση

Η έκθεση παρουσιάζει αναπαραγωγές έργων του ζωγράφου Ντε Κίρικο που δείχνει το τρενάκι αλλά και έργα παιδιών που το ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο συμμετέχοντας στα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του Τοπικού Μουσείου Μηλεών.

 
     
     
  created by clevermedia.gr